🚚INGYENES SZÁLLÍTÁS 15 990 Ft feletti online vásárlás esetén! A termékeket a kézhezvételtől számított 100 napon belül visszaküldheti nekünk.

Ötletek régi ruhák újrahasznosításához – adjon ruháinak egy második esélyt!

Egy-két hiányzó gomb vagy egy aprócska lyuk miatt még nem kell egy ingnek a szemétben landolnia. Számos módja van annak, hogy a kissé sérült ingeknek, pulóvereknek, pólóknak és nadrágoknak második esélyt adjon, vagy más célra használja őket. Ebben a cikkben gyakorlati tippeket kaphat a javítással, az újrahasznosítással és az upcycling-gel (értéknövelő újrahasznosítással) kapcsolatban. Arra vonatkozóan is ellátjuk tippekkel, hogy mely cégek és szervezetek keresik a használt ruhákat, hogy régi darabjai ne a szemétben landoljanak. Végtére is pénzt takaríthat meg, segíthet azokon, akiknek szüksége van rá, valamint a környezetet is megóvja. Meglátja, hogy a használt ruhákkal való foglalkozás megéri és nem is nehéz feladat!

Tekintse át és válogassa szét ruháit


Mindannyiunk szekrényében és komódjában vannak olyan ruhák, amelyeket már nem hordunk. A dzsekik, nadrágok és pulóverek halmokba tömörülnek vagy eltűnnek a ruhásszekrény leghátsó részében. De miért? Ennek több oka is van: Kisebb hibák vannak rajtuk, hiányzik róluk egy gomb, lyukasak vagy van rajtuk egy kisebb szakadás. Egyik sem olyan, amit ne lehetne kijavítani. Vannak olyan ruhák is, amelyek már nem egészen felelnek meg az aktuális divatnak. Olyan is előfordul, hogy a méreteink megváltozása miatt nem tudjuk többé hordani őket. Amikor átválogatjuk a már nem használt ruháinkat, három kupacot érdemes készítenünk.
Ruhajavítás

Ruhajavítás


Ha az autónkon van egy karcolás vagy horpadás, nem dobjuk ki azonnal, hanem elvisszük a szervizbe. Pontosan ugyanígy tehetünk a ruháinkkal is. Varrjon fel egy gombot, foltozzon meg egy kis lyukat, cseréljen ki egy tönkrement cipzárt. Minden környéken akadnak szabóságok, ahol kisebb-nagyobb javításokat végeznek ingeken, nadrágokon és dzsekiken. A javítás sokkal olcsóbb, mint új ruhát venni. Ráadásul sokkal környezetbarátabb és fenntarthatóbb megoldás. Miért ne próbálná ki, hogy saját maga végezzen el kisebb ruhajavításokat? Egy próbát megér. A tű és a cérna nem kerül sokba. Az interneten számos „csináld magad” (DIY) videó elérhető. Egy kis kézügyességgel a leszakadt gomb 5 perc alatt visszavarrható.

Újrahasznosítás


Az idő múlásával kedvenc ruhadarabjai elhasználódnak, kikopnak, esetleg kifakul a színük. Az irodába vagy egy családi rendezvényre például egy ilyen chino nadrág már nem a legjobb választás, de a kertészkedéshez vagy a házkörüli munkákhoz még mindig megfelelő. Ha például barkácsolás közben ragasztó vagy festék kerül a nadrágra, vagy kertészkedés közben beleakad egy bokorba vagy kerítésbe, az sem számít. Természetesen ugyanez igaz a pólókra, ingekre és dzsekikre is. Így a hétköznapokra vagy az irodába szánt ruhái amolyan munkaruhává válnak.

Értéknövelő újrahasznosítás (upcycling)


Az upcycling kifejezés azt jelenti, hogy egy régi dolognak új életet adunk azáltal, hogy a már nem használható termék új funkciót kap. A legegyszerűbb példa erre az, hogy egy hosszú farmerből rövidnadrágot készítünk. Ez nagyon egyszerű. A megfelelő hosszúsághoz egyszerűen vegyen méretet egy másik rövidnadrágról. Kicsit több kézügyességre van szükség, ha egy farmernadrágból vállra akasztható táskát szeretne készíteni. Ehhez az interneten is találhat oktatóvideókat.

Értékcsökkentő újrahasznosítás (downcycling) avagy pólóból lett törlőrongyok


A downcycling az a folyamat, amikor valaminek egy utolsó, alacsonyabb minőségű célt adunk, mielőtt végleg kidobnánk. A legjobb példa erre a régi póló, amelyet törlőrongyként használhat.
Upcycling
Ruhaadományozás

Kidobás helyett ajándékozza el ruháit


Sok ruhadarab a szekrényünkben valójában még viszonylag jó állapotban van, de már nem használjuk őket. Ez nem feltétlen ad okot arra, hogy a szemétbe dobjuk őket. Számos jótékonysági szervezet, például a Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat vagy több egyházi szervezet gyűjt használt ruhákat és cipőket a rászorulóknak. Ha leadja náluk a kiselejtezett ruháit, azzal szolidaritását fejezi ki társadalmunk elesettebb tagjaival szemben. Mi, az Atlas For Men-nél támogatjuk a szolidaritást és a ruhaadományozást. Francia anyavállalatunk együttműködik egy olyan szociális intézménnyel, amely fellép a pazarlás ellen és a társadalmi felelősségvállalásért dolgozik. Közösen indítottunk egy kampányt 2020 decemberében, melynek keretein belül az Atlas For Men minden egyes megrendelés után egy terméket adományozott. Ennek eredményeként december 10. és 25. között közel 28 000 adományt adtunk át. Ráadásul két fontos ügyre, a fenntarthatóságra és a felelősségvállalásra is felhívtuk vásárlóink figyelmét.

Használtruha-boltok – keressen pénzt a kiselejtezett ruhákkal


Ami nekünk már nem tetszik vagy méretváltozás miatt nem tudjuk használni, az gyakran pont jó lehet valaki másnak. Erre az esetre minden nagyobb városban vannak olyan boltok, amelyek használtruha-felvásárlással foglalkoznak. Ha meg akarja spórolni az odautat, adja el használt ruháit az online felületeken.

Újrahasznosítás – valaminek a vége mindig egy új kezdet


Minden olyan ruhadarabot, amelyek esetében nem lehetséges a javítás, az upcycling, a downcycling vagy az elajándékozás, érdemes az újrahasznosítási körforgásba juttatni. Csak az erősen szennyezett, pl. olajjal vagy festékkel szennyezett ruhák kerülhetnek a háztartási hulladékok közé. Az interneten tájékozódjon arról, hogy hol vannak ruhagyűjtő konténerek, és ki üzemelteti azokat. A használt ruhák kereskedelme is üzlet. Döntse el Ön, hogy ki üzleteljen a kiselejtezett ruháival.
Image

    Válassza ki a méretét

      Frissítettük a méreteinket, hogy megkönnyítsük a választást. Rendelés előtt tekintse meg !